Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Burgermeester van Den Haag omarmt initiatief World Drowning Prevention Day

Zondag, 25 juli 2021, was de eerste World Drowning Prevention Day. In Nederland werd door Reddingsbrigade Nederland (KNBRD), de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) op Scheveningen aandacht gevraagd voor het voorkomen van verdrinking.

Burgermeester Van Zanen ontving op het strand van Scheveningen symbolisch een reddingboei met de drie logo’s van de samenwerkende organisaties (KNBRD, NRZ en de KNRM) en drie belangrijke tips ter voorkoming van verdrinking (voor het publiek en voor gemeenten).

Omstreeks 11 uur kwam KNRM-reddingboot Kitty Roosmale Nepveu voor de kust van Scheveningen, waarna het informatiepakket door een KNRM-bemanningslid en door een KNBRD lifeguard samen op een waterscooter naar het strand werd gebracht. Met een voertuig van de Reddingsbrigade werd de reddingsboei afgeleverd bij Post 4 van de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade en overhandigd aan de Burgemeester.

Reddingsbrigade Nederland, de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kijken terug op een geslaagde eerste editie van World Drowning Prevention Day. In komende jaren verwachten de samenwerkende organisaties meer aandacht te kunnen vragen voor het voorkomen van verdrinkingen zodat nog meer mensen regelmatig gaan zwemmen en veilig genieten van het Nederlandse zwemwater.

Iedereen kan verdrinken, voorkom dat het gebeurt

Nederland is een land met veel water. En hoewel het in Nederland goed geregeld is met zwemlessen en toezicht op zwemlocaties, verdronken in 2020 nog 107 mensen. De gemeente Den Haag is met haar 11 km lange kust en de badplaats Scheveningen een belangrijke (toeristische) trekpleister en was daarom het decor van deze eerste World Drowning Prevention Day. ‘Veel mensen genieten van het strand en de zee, jong en oud. En dat willen we zo houden, maar helaas vergt dat ook alertheid van mensen en moeten wij de gemeente, overheden maar ook de Reddingsbrigade, KNRM en Nationale Raad Zwemveiligheid voorkomen dat mensen verdrinken. We kunnen niet hard en vaak genoeg zeggen: Let nou op, wees voorbereid’’ aldus Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag.

Weet wat jij kunt doen

Aan een mooie dag op het strand of bij een recreatieplas zitten helaas ook risico’s. De meeste verdrinkingen gebeuren niet zoals in een film, al schreeuwend en wild zwaaiend met armen, maar vaak stil, snel en onopgemerkt. Het is van levensbelang om je jezelf in het water te kunnen redden en dat begint bij leren en blijven zwemmen. Daarnaast is het van belang dat je nooit alleen gaat zwemmen en zwemt op een daarvoor bestemde plek en waar bij voorkeur toezicht is. Het is belangrijk dat je weet wat je kunt doen als je zelf of een ander in de problemen is en dat je een reddingsvest draagt als je aan watersport doet. Bekijk hier de tips over ‘weet wat jij kunt doen’.

Samen beleid ontwikkelen en werken aan zwemveiligheid

Om verdrinkingen te voorkomen, is niet alleen meer risicobewust zijn nodig, maar is het ook belangrijk om samen te werken en zwemomgevingen veiliger te maken. De slagkracht ligt besloten in lokale samenwerking, bijvoorbeeld door als gemeentebestuur samen met de reddingsbrigade, zwembaden, -zwemverenigingen, -scholen en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) lokaal beleid te ontwikkelen. Alleen samen kan de volgende stap worden gezet om de zwemveiligheid in Nederland naar een hoger niveau te krijgen. Bekijk hier de informatie over het samen ontwikkelen van beleid.

Recente berichten

Meer Nieuws