Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Pilot beloningsboekjes ‘Veilig in het water’ voor kinderen uit een AZC van start

Vanaf deze maand is een pilot om kinderen uit een asielzoekerscentrum te motiveren om te leren zwemmen gestart. Met een speciaal ontwikkeld beloningssysteem worden in Aalden, Budel, Kampen en Weert kinderen stap voor stap uitgedaagd. Veel kinderen verblijven niet lang genoeg in een asielzoekerscentrum (AZC) om het Nationale Zwemdiploma A te behalen. Zij kunnen alleen de basisvaardigheden leren. Bovendien liggen veel AZC locaties op loop- of fietsafstand van open water. Ook op warme zomerdagen is dit voor bewoners van een AZC een leuk uitje, maar zij hebben een relatief grote kans op verdrinking (in vergelijking met de autochtone bevolking) omdat ze meestal niet kunnen zwemmen.

Motiveren om te leren zwemmen
Nederland is een waterrijk land en leren zwemmen is voor Nederlanders vanzelfsprekend maar voor asielzoekers is dit niet altijd het geval. Met het beloningssysteem wil de Nationale Raad Zwemveiligheid de kinderen meer leren over Nederland waterland en de positieve boodschap (zwemmen is leuk) afgeven. Tegelijkertijd is een doel om de kinderen ook te leren over de gevaren, ze bewust maken en in te laten schatten welke vaardigheden ze wel of juist (nog) niet bezitten.
Als een kind is verhuisd naar een andere locatie of gaat wonen in een Nederlandse gemeente, kunnen ze het beloningsboekje meenemen en aan het lokale zwembad laten zien dat ze al gestart zijn met watergewenning. Het boekje vervangt geen zwemdiploma, maar het is bedoeld om kinderen op een leuke speelse manier te motiveren om te leren zwemmen. Het is een opstapje naar een leven lang zwemplezier.

Het beloningsboekje: ‘Veilig in het water!’
Voor deze pilot is gekozen om te werken met kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar. Het beloningsboekje bevat 8 verschillende oefeningen waarbij de kinderen per subopdracht stickers kunnen verdienen. Het boekje is een echt doeboek en daagt de kinderen ook met diverse spelletjes uit om na te denken over hoe je veilig kunt zwemmen. Bij het ontwerp van het beloningsboekje is rekening gehouden met het feit dat de kinderen de Nederlandse taal nog niet (goed) beheersen. Het boekje is daarom zo visueel mogelijk gemaakt, met zo min mogelijk tekst.

Zwemlesaanbieders die deelnemen aan de pilot
Komende periode testen vier zwemlesaanbieders, die zwemlessen aanbieden aan kinderen uit een AZC, of dit concept werkt. Afgelopen weken ontvingen alle aanbieders de beloningsboekjes en stickers. Aan de hand van deze pilot willen we het beloningssysteem voor nieuwkomers doorontwikkelen. Zo willen we bekijken of we ook voor andere leeftijdsgroepen een concept als dit uit kunnen werken.

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze pilot? Neem dan contact op.

Het beloningsboekje is ontwikkeld in samenspraak met COA. Om de kans op het aantal verdrinkingen onder asielzoekers te verkleinen, is het Nationaal actieplan zwemveiligheid asielzoekers 2020-2021 opgesteld. Tevens is COA partner van de Nationale Raad Zwemveiligheid in de uitvoering van het Nationaal Plan Zwemveiligheid 2020-2024 en actief deelnemer aan het landelijke overleg zwemveiligheid nieuwkomers.

We wensen Aelderzwemschool in Aalden, het ZuiderpoortBad in Budel, zwembad de Steur in Kampen en zwembad De IJzeren Man in Weert veel succes met deze pilot.

Recente berichten

Meer Nieuws