Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Terugblik regiobijeenkomsten voor Licentiehouders Nationale Zwemdiploma’s: een samenkomst voor kwaliteitsborging in het zwemonderwijs

De regiobijeenkomsten zitten erop. We waren vorige week te gast in Goes, Beek, Eindhoven, Papendrecht, Tuitjenhorn, Katwijk, Drachten, Zelhem en Hattem. Met deze regiobijeenkomsten brengen we een groep professionals samen, die middels de Licentie Nationale Zwemdiploma’s werken aan kwaliteit in het zwemonderwijs. Met bijna 300 aanwezigen en een uitgebreide agenda, werden verschillende belangrijke onderwerpen besproken die belangrijk zijn voor de zwemveiligheid in ons land.


Een van de kernpunten van de bijeenkomsten was het bespreken van de initiatief- en de omgevingswet. De wijzigingen in wet- en regelgeving hebben gevolgen voor de zwembranche. Welke impact en veranderingen het precies teweeg brengt is nog een zoektocht en moet de toekomst uitwijzen. Als Nationale Raad Zwemveiligheid vinden we het in ieder geval – in het kader van kwaliteitsborging – van belang met elkaar in gesprek te blijven en bespreekbaar te maken wat dit betekent als je zwemles geeft.

Daarnaast werd er gesproken over de doorontwikkeling van de Nationale Zwemdiploma’s, waaronder Survival, Snorkelen en het huidige Zwemvaardigheid. Met deze diplomalijnen wordt blijven zwemmen gestimuleerd en zorgen we dat mensen het zwembad blijven bezoeken. Hiermee houden we ook na het behalen van het Zwem-ABC de vaardigheden op peil die nodig zijn bij diverse situaties in en rond het water.

Een ander belangrijk onderwerp dat aan bod kwam, was de voortgang van het Nationaal Plan Zwemveiligheid, met bijzondere aandacht voor de brede voorlichtingscampagne ‘Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water’ en zwemveiligheid voor nieuwkomers. Het is van groot belang om bewustzijn te blijven creëren rondom zwemveiligheid.

Tijdens de bijeenkomsten werd ook de vernieuwing van het communicatiepakket voor Licentiehouders Nationale Zwemdiploma’s besproken. Effectieve communicatie is essentieel om ouders en hun kinderen te informeren over hoe het zwemonderwijs in Nederland geregeld is en om het belang van zwemveiligheid te benadrukken. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen, ongeacht achtergrond of ervaring, de mogelijkheid krijgt om te leren zwemmen bij een zwemlesaanbieder die zich laat toetsen op kwaliteit.

Een ander hoogtepunt van de bijeenkomsten was de bespreking van de ontwikkeling van een beloningssysteem voor het Zwem-ABC. Het belonen van prestaties en inzet kan een krachtig middel zijn om motivatie te stimuleren en de betrokkenheid bij zwemlessen te vergroten.

Naast deze onderwerpen werden ook andere lopende projecten en campagnes behandeld. Denk hierbij aan de samenwerking met betrekking tot de PAW-Patrol 06-polsbandjescampagne, mogelijkheden voor Maatwerk Examenprogramma’s en het nabootsen van open water in zwemlessen. Ook ontwikkelingen van het softwaresysteem Mijn Diplomazwemmen, het aantal diplomabezoeken en de rol van de gedelegeerde, evenals het succes van het partnerproject Next Generations Lifeguards, kwamen aan bod.

De bijeenkomsten werden afgesloten met de mogelijkheid voor het stellen van vragen, opmerkingen en tips van de aanwezigen, waarbij waardevolle feedback werd verzameld voor toekomstige initiatieven en ontwikkelingen.

Tot slot bedanken we alle locaties en bijna 300 aanwezigen voor hun deelname en bijdrage aan deze waardevolle bijeenkomsten. We gaan aan de slag met de verkregen feedback om met elkaar verder te werken aan ons gemeenschappelijke doel: ‘Heel Nederland zwemveilig’. De bijeenkomsten zijn georganiseerd door de regioadviseurs. Heb je vragen, neem dan contact op met Ellen, Erik of Michael.

Recente berichten

Meer Nieuws