Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Pilot beloningssysteem nieuwkomers krijgt vervolg

Juli vorig jaar is de pilot: ‘Veilig in het water’ voor kinderen uit een AZC gestart. Naar aanleiding van de verkregen feedback wordt dit jaar vervolg gegeven aan de pilot. Veel Nederlandse kinderen leren al op jonge leeftijd zwemmen. Leren zwemmen, zit mede door ons waterrijke land in onze cultuur, maar voor nieuwkomers is het niet vanzelfsprekend dat ze kunnen zwemmen. Wil jij meehelpen om kinderen uit een opvangcentrum te enthousiasmeren om te leren zwemmen? Lees dan verder.

Motiveren om te leren zwemmen
Het doel van de pilot is om kinderen (en indirect hun ouders) die in een opvangcentrum verblijven, te motiveren om te leren zwemmen. In de eerste fase van de pilot is een beloningsboekje ontwikkeld en is deze uitgetest bij een aantal zwemlesaanbieders. In de tweede fase willen we dit beloningsysteem nog eens piloten en verder door ontwikkelen.

Gericht op kinderen van 4 tot 8 jaar
Om een succesvol vervolg aan deze pilot te geven, zijn we op zoek naar zwemlesaanbieders die zwemactiviteiten organiseren voor kinderen (4-8 jaar) uit een asielzoekerscentrum. Zwemlesaanbieders die deelnemen aan de pilot, krijgen gratis beloningsboekjes en stickers toegestuurd en mogen dit een aantal weken uittesten.

Eigen zwemlesmethode om de kinderen watervrij te maken
De beloningsboekjes bevatten opdrachten en spelletjes, die gericht zijn op het watervrij maken van de kinderen. De pilot richt zich op kinderen, die voor het eerst kennismaken met zwemmen. Het beloningssysteem is zo toegankelijk en laagdrempelig mogelijk opgezet, waarbij je als Licentiehouder Nationale Zwemdiploma’s je eigen lesmethode kunt gebruiken.

Opstap naar het Zwem-ABC
Veel kinderen verblijven niet lang genoeg in een opvangcentrum, om het Nationale Zwemdiploma A te kunnen behalen. De pilot richt zich daarom ook niet op het behalen van een zwemdiploma, maar voornamelijk op meer deelname aan zwemlessen. Om deze deelname te belonen en kinderen (en hun ouders) op een speelse wijze voor te lichten is deze pilot opgezet. Het beloningssysteem kan in de toekomst zorgen voor aansluiting op de reguliere zwemlessen.

Zwemlesaanbieders voor pilot gezocht
Lijkt het je leuk om vervolg aan deze pilot te geven? Geef jij zwemlessen, of ben je binnenkort van plan zwemactiviteiten te organiseren voor deze doelgroep? Laat dan hieronder je contactgegevens achter. Ook als je op zoek bent naar lokale samenwerking, vragen of ideeën hebt mag je gerust je gegevens achterlaten.

reCAPTCHA is required.

Het beloningsboekje is ontwikkeld in samenspraak met het COA. Om de kans op het aantal verdrinkingen onder asielzoekers te verkleinen, is het Nationaal actieplan zwemveiligheid asielzoekers opgesteld. Tevens is het COA partner van de Nationale Raad Zwemveiligheid in de uitvoering van het Nationaal Plan Zwemveiligheid 2020-2024 en actief deelnemer aan het landelijke overleg zwemveiligheid nieuwkomers.

Recente berichten

Meer Nieuws