Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

25 jaar Zwem-ABC: een belangrijke mijlpaal in het samenwerken aan kwaliteitsborging zwemonderwijs

Dit jaar hebben we iets speciaals te vieren. Sinds 1 oktober bestaat het Zwem-ABC 25 jaar. Al 25 jaar draagt het Zwem-ABC bij aan de kwaliteit van het zwemonderwijs én een zwemveiliger Nederland. Daarnaast zorgt het voor meer uniformiteit, samenwerking en verbinding in de zwembranche. Dit is een mijlpaal waar we graag met elkaar bij stil staan.

Samenwerking staat centraal
We kijken terug op een belangrijke stap in de ontwikkeling van het zwemonderwijs. Maar belangrijker is dat we in deze 25 jaar met talloze zwemlesaanbieders met uiteenlopende achtergronden hebben samengewerkt aan het verder versterken van de kwaliteit ervan.

Historie
Het Zwem-ABC werd op 1 oktober 1998 ingevoerd. Toen nog bekrachtigd door middel van een beschikking van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De eerste diploma’s A, B en C van het Zwem-ABC werden uitgereikt door toenmalig staatssecretaris Margo Vliegenthart in Zwembad Merwestein in Nieuwegein op 30 september 1998 om 15:00 uur.

Ontwikkeling
Waar in de beginjaren werd gewerkt met een standaard vastgesteld examenprogramma is er tegenwoordig ook maatwerk mogelijk. Dit geeft zwemlesaanbieders dé vrijheid om het diplomazwemmen te laten aansluiten op hun eigen visie en lesmethode. In de toekomst blijven we door ontwikkelen in nauwe samenwerking met onze licentiehouders en andere partners. We focussen ons op gestructureerd samenwerken én kijken met elkaar kritisch naar hoe we het doen. Op naar nog meer kwaliteit, verbinding en samenwerking met het gezamenlijke doel: ‘Heel Nederland zwemveilig’.

Dag van het Zwemonderwijs
Tijdens de Dag van het Zwemonderwijs op 1 december geven we het zwemonderwijs samen meer kleur en proosten we met elkaar op het 25-jaar Zwem-ABC. Wil je kennis uitwisselen, in contact komen met vakgenoten en de samenwerking in het zwemonderwijs met ons komen vieren? Meld je dan nu aan voor de Dag van het Zwemonderwijs.

Deel je herinneringen
Heb je waardevolle herinneringen aan 25 jaar Zwem-ABC die je graag wilt delen? Stuur dan een mail naar communicatie@nrz-nl.nl.

Recente berichten

Meer Nieuws